Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Feil
  • Feil ved lasting av nyhetsmatingsdata.
Hjem Nyheter Jørn Engevik om Havneguiden Göteborg - Strömstad

Jørn Engevik om Havneguiden Göteborg - Strömstad

E-post Skriv ut PDF

Jeg er så heldig å få en prat med en travel Jørn Engevik på telefon, og er nygjerrig på hvordan han og kona fikk ideen til havneguidene.

Engevik svarer: "Jeg har seilt i mer enn tredve år, blant annet i Middelhavet i studietiden. Da ble jeg fascinert av Heikels seilguider, og gjennom ti år samlet min kone og jeg stoff til det som etter hvert ble Havneguiden 1 og 2. Fra før var vi godt kjent med Den norske los, Kysten vår av Johannessen og Cappelens Havneboka, men savnet mange havner i området der vi var best kjent. Vi begynte å notere oss aktuelle steder som manglet i de andre bøkene. Det har blitt stadig flere fritidsbåter på sjøen i disse årene, og det har blitt mer stress rundt det å finne plass, både i naturhavner og i gjestehavner. Det var også en tanke at dersom flere visste om flere havner, ville båtene spres over et større område. Det er jo så mange fine steder å besøke."

"Jeg har bakgrunn som lærebokforfatter, og la ned en del omtanke i hva havneguiden skulle dekke og hvordan stoffet skulle presenteres. De første utgavene fra 2006 ga vi ut sammen med Cappelen, men til tross for at de dekket mange flere havner enn tidligere havneguider, var vi har ikke helt fornøyd med kartmaterialet. Dette har vi prioritert i den siste utgaven, som er utgitt på Skagerrak Forlag.
Det er viktig at kartet umiddelbart gir oversikt over hva man må ta hensyn til, og dette er blitt bedre nå. Vi fikk dessverre ikke 2-metersgrensen fra Sjøkartverket til denne utgaven, men skal få opplysningene til senere utgaver - kartene vil med andre ord bli enda bedre."

"Arbeidet med de første havneguidene tok rundt ti år. Når vi holder på med reviderte utgaver, tar det omtrent ett år å oppdatere en utgave. Med den gamle utgaven og skisser til endringer drar vi ut og sjekker alle havner før vi endrer, leser korrektur og lar havneguiden gå i trykken.
Hanne er den som skriver mest om hva man kan gjøre når man vel er kommet til land. Jeg var ganske skeptisk til denne delen av teksten, og hadde opprinnelig tenkt å legge vekt på det maritime, slik havneguidene før oss gjorde. Hanne insisterte på at vi skulle komme med forslag til aktiviteter og litt om historie og kultur, og det har vi fått mange, gode tilbakemeldinger på. Båtlivet kan bli litt stillesittende hvis man ikke forlater cockpiten i havna heller."

"Jeg må fortelle en hyggelig historie til slutt. En som hadde brukt havneguiden vår et sted på Sørlandet, møtte Moder jord på den ubehagelig måten, og båten måtte på slipp i to uker. Han ringte meg og sa at det nok var et skjær som ikke stod i havneguiden min. Ikke et vondt eller surt ord, bare saklig tilbakemelding slik at andre ikke skulle oppleve det samme. Det er båtfolk på sitt beste - deler gjerne det de vet til beste for alle. Derfor er vi takknemlige for alle tilbakemeldinger på hjemmesiden vår, slik at havneguidene kan bli enda bedre."

Foto: Skagerrak Forlag

Sist oppdatert lørdag 12. desember 2009 20:40  

Hovedmeny

Registrering

Din mening

Hva er viktigst for deg