Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Når uhellet er ute

Når uhellet er ute

E-post Skriv ut PDF

De fleste av oss liker å lese hyggelig bøker om det å være på sjøen, om seiltrim, praktisk motorstell, om fine havner eller spennende steder. Dette er ikke en slik bok.
Tvert imot, her står det om noe av det som kan gå galt og hva du da bør gjøre.

Boken har seksten kapitler og starter med en generell innledning om hva du som skipper bør ha orden på før du setter ut. Her er det en praktisk sjekkliste og gode tips når uhellet er ute: Lag en plan for noe av det som kan skje og snakk om det. Det kan være det som avgjør forskjellen mellom et lite uhell og en større ulykke.

Colwell tar for seg båten og hvilket utstyr den bør ha med tanke på sikkerhet og ulykker. Her er både seil- og motorbåt nevnt. Han nevner hensiktsmessig påkledning, vedlikehold, VHF, vær (med noen engelsk uttrykk forklart) og ikke minst dårlig vær, mann over bord, når du bør forlate båten, redningsflåte med tilbehør, hvordan ha det best mulig mens du venter på hjelp og nødbluss. Han tar også for seg brann ombord, gasslekkasjer og førstehjelp.

Boken inneholder mye informasjon, men teksten er kortfattet og presis, med lister der det er hensiktmessig. Illustrasjonene er enkle, gode tegninger.
Et eksempel på noe jeg likte er beskrivelsen av oppblåsbare redningsvester med gasspatron. Her beskrives flere typer, og det gis gode råd. De som var på Jeanneauklubbens årsmøte fikk kanskje med seg en gasspatron som et medlem var så snill å dele ut med rund hånd. Dette var reservedelssett til oppblåsbare redningsvester, gått ut på dato og kun til testing - med andre ord en gyllen anledning til å teste vesten din i sommer.
Et annet medlem nevnte at det er omtrent umulig å komme opp i en redningsflåte med en slik vest på når den er fullt oppblåst. Det nevnes også i boken.
Og når vannet er varmt og vi har tid - burde vi kanskje prøve ut en mann-over-bord-situasjon og se hvordan det er egentlig er å få noen opp i båten igjen?

Konklusjon: Boken du bør ha lest før uhellet er ute - og siden du ikke vet når det er, er det kanskje greit å gjøre det FØR sesongen. Kort og konsis tekst, enkle tegninger, om alt det vi håper ikke skal skje oss eller noen vi kjenner.

Trygg på sjøen av Keith Colwell
Oslo : Exlibriz, 2009
ISBN 978-82-8173-148-6

Foto: Exlibriz forlag

Sist oppdatert fredag 30. desember 2011 12:29  

Hovedmeny

Registrering


Nyheter fra Die Yacht

YACHT online
Alles zum Thema Segeln!