Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Bøker - en fin julegave

Bøker - en fin julegave

E-post Skriv ut PDF

 

 

Jula kommer som julekvelden både på kjerringa og skipperen. Og gaver ønsker de seg begge to. Her er boktips til deg som mangler en julepresang eller fler - kanskje noe til en seiler i familien eller vennekretsen?

Havne- og reiseguidene vi har omtalt på hjemmesiden så langt:

Havneguiden 3 - Lindesnes til Bergen
Her på Vestlandet er vi heldige som har utrolig mange havner å velge i samtidig som båttettheten ikke er større enn at det er ganske enkelt å finne et sted for seg selv om man ønsker. Det som har manglet er et skikkelig oppslagsverk der man kan få en oversikt over de forskjellige stedene.

Havneboka Sørlandskysten og Havneboka Oslofjorden av Magne Klann
Mangler du havnebøker eller begynner de gamle å bli - nettopp - gamle, vil vi anbefale å ta en titt på Klanns havnebøker. Etter vår mening er dette de beste vi vet om for Øst- og Sørlandet i skrivende øyeblikk.

Kystatlas Strømstad – Lista med Telemarks-kanalen og Haldenkanalen fra Kartagena
Et ypperlig supplement til kartplotter. Kystatlaset Strømstad – Lista dekker det samme området som båtsportkartene serie A, B, C, D og delvis E.

Havneguiden Göteborg - Svinesund av Hanne Engevik, Jørn Engevik
Spesielt synes jeg om den ekstra informasjonen som er lagt på oversiktsbildene over havnene, som innseilingsled, dybder og fortøyningsbolter. Det gjør det oversiktelig og enkelt å finne fram.

Skanör - Strömstad : din guide til Västkustens öar, gäst- och naturhamnar
En bok du kan slå opp i og kjapt finne informasjon om aktuelle havner, kort oppsummert. Løpende tekst som utfyller havneinformasjonen, her er mye interessant dersom du blir på stedet og har tid til å se deg om. Gode tekster som Västkusten, en god bok også i godstolen om vinteren. 

Landsort - Skanör: din guide til Ost- og Sydkustens öar, gäst- och naturhamner, Göta kanal, Vättern och Bornholm
Igjen griper vi til Nautiska förlagets guide. Beskrivelsen av steder å besøke er helt på høyden. Kanalene som går tvers gjennom Sverige med byer som Vadstena og Söderköping, den lille, vakre byen Trosa, naturhavnene Fifång og fantastiske Harstena som bare svensker vet om!

På udflugt - 85 steder i Danmark du også må se av Lars Thomas
En god følgesvenn hvis du liker å ferdes i naturen med gode sko, kikkert, fuglebok, sitteunderlag og kaffe på termos. Det betyr ikke at steder med asfalt er utelatt, her er mange kirker med spesielle kalkmalerier nevnt - og da kan kikkerten være fin å ha for å få med seg detaljene. Men dette er ikke en kaffebar-til-kaffebar-guidebok.

Faktabøker:

Båtvedlikehold - og enkle reparasjoner av Pat Manley
En nyttig oppslagsbok vi gjerne har liggende i båten, brukbar for både hobbyreparatørene og den glade amatør - med litt praktisk sans. Teksten er kort og konsis, og bildene illustrerer mange av trinnene som beskrives. Bildene er ikke alltid av helt topp kvalitet, men gjennomgående så gode at du ikke kan skylde på fotografen dersom du ikke får det til. Boken har ikke register, men en grei innholdsfortegnelse som er såpass detaljert at du bør finne fram. 

Manøvrering for seil og motor av Rob Gibson
En kortfattet og konsis bok, først og fremst om havnemanøvre for motor eller seil, men også annen informasjon som er nyttig i denne sammenhengen. Gode illustrasjoner løfter teksten. En fin gave til nye båtfolk og jenter som har vært på jentekurs (og gubber som tror de kan alt dette).

Miniskipperen : Sjømannskap og båtvett for juniormannskapet
Innholdet dekker faktisk en del av pensumet til båtførerprøven, men forklart på en lettfattelig måte. Boken har enkle tegninger, oppgaver til de fleste emnene og jammen er det ikke et Miniskipperdiplom helt bakerst. Dette er en fin gavebok til barn i grunnskolen.

Nødhåndbok for båtfolk av Jon Winge
Dette er nok en gjennomarbeidet og solid bok fra Winge, praktisk og nyttig. Mye vil være kjent for de erfarne, men kunnskapen er satt i system og presentert på en pedagogisk og ryddig måte. Språket er godt og ledig, og gode illustrasjoner følger teksten. Vi synes det er en bok for ferske båteiere som for mer erfarne.

Plastbåten av Björn Peter Behrens
Boken for deg som kunne tenke deg å kjenne plast ut og inn. Boken for deg som skal gå løs på større reparasjoner på en plastbåt. Boken for deg som er spesielt interessert i plastbåter og hvordan de er bygget. Boken har mange gode, praktiske tips og "how-to-do"-beskrivelser med gode illustrasjoner.

På rett kurs : komplett lærebok for båtførerprøven av Gunnar Ulseth og Tor Johansen
Forfatterne sier at de dekker mer enn pensumet til bårførerprøven, slik at boken også egner seg som oppslagsbok. Vår mann i motorrommet synes stoffet om motor er virkelig godt i denne boken, inkludert egne feilsøkingsskjema.

Slik blir du kompetent mannskap : en grundig, men enkel og lettfattelig introduksjon til seiling
Enkle strektegninger forklarer det meste, og språket er enkelt og informativt, men det er stor informasjonstetthet pr. side. Svært enkelt stoff, vil noen si. Når du har seilt før, ja, men alle har ikke det. Dette er boka for dem.

Trygg på sjøen av Keith Colwell
Boken du bør ha lest før uhellet er ute - og siden du ikke vet når det er, er det kanskje greit å gjøre det FØR sesongen. Kort og konsis tekst, enkle tegninger, om alt det vi håper ikke skal skje oss eller noen vi kjenner.

Veien til båtførerprøven av Olav Trysnes
Teksten er ikke så tett, her er gode illustrasjoner og layouten er gjennomført og fin. Den har et godt stikkordsregister og omfatter mer enn pensum. Tilleggsstoffet er tydelig merket med rosa sider etter hvert kapittel. Det er et oppgavesett til hvert kapittel i eget hefte.

Og noen mest til hygge:

Intet er så rommelig som havet av Ragnar Kvam jr. og Didrik Hvoslef-Eide
Dette er boken for deg som liker båtliv, fortrinnsvis under seil, historie og humor med en god blanding alvor innimellom. Lettlest, morsom, men ikke uten snert. Dessuten - når du har lest denne boken, vet du hvor du sannsynligvis får servert den største gin-tonicen, og hva du sannsynligvis har på deg da.

Store helter i små båter : miniskipsbibliotek av Jon Winge
Her er nok av detaljer og beskrivelser til at vi ser det hele for oss, men for den som ikke vil ha en minutiøs beskrivelse av havets tildragelser er boken er funn. Selv den som ikke har sjøhelter i diverse utgaver som forbilder vil glede seg over beskrivelsene og lære mye.

Sist oppdatert onsdag 01. desember 2010 16:29  

Hovedmeny

Registrering


Nyheter fra Die Yacht

YACHT online
Alles zum Thema Segeln!