Jeanneauklubben

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hjem Verdt å lese Fram fra glemselen : klassiker om båtlivet

Fram fra glemselen : klassiker om båtlivet

E-post Skriv ut PDF

”Det finnes altså slike bøker. Som man kan hvile i, finne ny visdom i hver gang. De har charme. Du tilbys godt selskap med en personlighet, en forfatter som forener stilistisk ypperlighet med viten og pregnante meninger[…].

Det skriver Caspar Brockmann om en av sine favorittbøker, en gammel seilerklassiker fra 1920-tallet. Det samme kan sies om Brockmanns bok Blad fra loggen.

Brochmann var tillitsmann i Kongelig Norsk Seilforening, Norsk Havseiler- og Krysserklubb og Norges Seilforbund. Han var også redaktør i Seilas & Båtliv, og bidragsyter i mange, mange år. Boken jeg har foran meg, er førti utvalgte stykker fra hans spalte Loggen, og de er fra perioden 1962-1984. Brochmann hadde planer om å revidere og muligens omarbeide loggene, men rakk det ikke før han døde. Det betyr at det er noen gjentagelser, og jeg kan vel gjette på enkelte endringer som nok ville vært gjort hvis det hadde vært tid til det. Likevel – dette er et hyggelig møte med båtlivet, slik det var for noen tiår siden.

Hva skriver Brochmann om?
Om å være i havn, om å være på havet, om teknisk trøbbel, om kjente seilere og båter, om hyggelige havner og trivelig bekjentskaper, om skepsis til moderne båter, om Berge Viking som deltok i Whitbread i 1981, om style på sjøen, om sjøens språk og om mye, mye mer.

Her er noen herlige sitater:

”Sjelens ro og frihet skal være vårt adelsmerke, og i Skagen kommer slikt nesten av seg selv”.
Da skjønner vi at dette er i ”gamle dager”, ingen ville vel finne på å beskrive Skagen slik om sommeren. Dessverre på grunn av oss, norske seilere og motorbåtfolk, som oppfører oss som om vi verken har mat, alkoholholdig drikke eller folkeskikk der vi kommer fra.

Denne kjenner jeg meg bedre igjen i:
”Vi seilte i en uendelig kø i skvalpet av forbifarende kæbinkrusere, en vegg av seil forut dekket merker og skjær og opphevet behovet for navigasjon i gammel forstand. I mange år hadde jeg vært fristet av et trangt snarkutt til Hunnebostrand nordfra, men hadde avstått, fryktsom som jeg er inni skjærene. Nå var vi plutselig inne i dette smuget, jeg gjorde det uten beslutning, bare ved å holde plassen i høyrefilen.”

Jeg humrer litt over dette – vi opplevde det i Fåborg, aber Donnerwetter som det dekker:
”Her traff vi tyskerne. Ikke sånn å forstå at det var noe nytt, efter Skagen var 90 % av lystbåtene tyske, men nå traff vi tyskere som skrek. Jeg trodde de hadde sluttet med det, inntil Kerteminde. Der ble vi møtt av det germanske brølet, enestående i verden, da vi ville fortøye i en skonnert.”

Brockmann siterer gjerne gode kilder, her fra Båtseglare-Ordbok av Carl Smith fra 1899: ”Komplimentering eller artighetsbesök emellan yachter anses övfer alt höra till god ton, och det är skick att när en yacht ankommer till hamn komplimenteres den genast af de der förut liggande samt besvarar visiterne inom 24 timmar”
Brochmann kommenterer: ”Det kunne være noe å ta opp igjen, og vår nye ordbok med forklaringer burde inneholde råd om hvordan dette best lar seg avvikle under samling i Sandspollen.” (For ukjente: Oslofjordens kanskje beste naturhavn som er godt besøkt).

Jeg liker beskrivelsene av havner og personligheter best, mens noen av personene og regattaene som omtales, kanskje ikke fenger like godt. Det skyldes like gjerne min alder, og kanskje vil de som faktisk husker alle disse navnene og båtene, kose seg med gode minner. Det Brochmann skriver om style til sjøs og språket er også tankevekkende. Så får det heller være at kjønnsrollemønsteret er litt ”Far seiler, og mor lager mat”. Det er jo noen år siden dette ble skrevet.

Blad fra loggen : til mine brødre og søstre i små båter
Oslo : Båt og bok Nissen-Lie forlag, 1986
ISBN 82-7340-015-8

Boken er utgitt i 1986, og derfor ikke å få i dagens kjedebokhandler, men prøver du på biblioteket eller i antikvariater, er den grei å få tak i.

Foto: Alf Morten Granholt

Sist oppdatert fredag 24. desember 2010 05:50  

Hovedmeny

Registrering


Nyheter fra Die Yacht

YACHT online
Alles zum Thema Segeln!